Tuesday, 5 February 2013

Future of TVC unveiled

Property developer Stanhope and the BBC have today launched their vision and outline proposals to open up and transform Television Centre into a mixed use development including office and studio space for the BBC, complementary entertainment and leisure facilities, public open space, offices, housing and a hotel.

For the first time, Television Centre will be opened up to the public and the famous forecourt remodelled and enlivened by new retail, leisure and entertainment uses and access through the site providing connectivity with the local area, including Hammersmith Park. The BBC will remain at Television Centre operating studios and BBC Worldwide will consolidate their new home at Television Centre, following refurbishment. The remaining offices are aimed at occupiers in the creative sector providing new employment opportunities and there will be a variety of public uses, including a cinema, health club, restaurants and cafes, which will benefit the local community. The much loved listed buildings at Television Centre will be retained.

David Camp, chief executive of Stanhope Plc, said:
“Stanhope is working in partnership with the BBC to deliver a publicly accessible mixed use remodelling of these iconic buildings and redevelopment of the adjoining land. The BBC will continue to have a significant presence at Television Centre and we will be bringing new life into the site with new public routes, spaces and uses. We will be introducing a vibrant and exciting mix of new retail, leisure, office and residential uses whilst keeping and enhancing the famous original BBC buildings and retaining key operational BBC studio and office facilities on site. Television Centre will be a great place to live, work and visit.”
Paul Monaghan, Director of Allford Hall Monaghan Morris, said:
“We are delighted to be working with Stanhope and the BBC on the redevelopment of the historic Television Centre in West London. This unique opportunity will see the creation of a masterplan which will open up this much loved site, and the iconic buildings set within it, to the public for the first time and reconnect it with the surrounding neighbourhoods. We look forward to developing the exciting proposals as the project moves through planning and onto site.” 
‘Studios 1-3’ will be refitted as ‘state of the art’ studio space and will continue to be operated by BBC Studios and Post Production (S&PP), together with opening up the site, and the audience experience will be greatly enhanced

BBC Worldwide’s new headquarters will be housed in a refurbishment of the ‘Stage 6’ building fronting Wood Lane, with the internal works designed by HOK

Click on the pic for a detailed overview of the site
The listed buildings and the remodelled forecourt, frontage and elevation of Television Centre from Wood Lane will be retained

The ‘inner ring’ of Television Centre will be refurbished to provide space for a hotel and residential apartments

The current ‘Stage 4 and 5’ buildings will also be refurbished to provide speculative office space, targeted at being a new media or creative hub for businesses in the area.

The ‘Drama Block’, ‘Restaurant Block’ and Multi Storey Car Park on Wood Lane will be replaced with new residential buildings and townhouses and the ‘East Tower’ will be replaced with a more slender and appropriately positioned residential building

A ‘Village Green’ of town houses for families with private rear gardens will be created to the south of the site
There will be approximately 1,000 new residential units and townhouses in total, including affordable housing and car parking, and all the housing will benefit from new open spaces and courtyards in the development as well as access to Hammersmith Park

New built residences will have the use of terraces at ground floor levels and balconies, winter gardens or roof gardens at upper levels

RIBA award winning practice Allford Hall Monaghan Morris are Stanhope’s lead architects on the project, supported by Macreanor Lavington and Duggan Morris

The scheme will aim to achieve an ‘excellent’ rating and Code for Sustainable Homes ‘level 4’ and follow sustainability best practice

The Television Centre site is 14 acres and was the former site of the 1908 Franco-British Exhibition. It officially opened in June 1960 and was designed by the architects Norman and Dawbarn and appears to be like a question mark in shape. The central ‘ inner ring’ of the building and the front flank of Studio 1 are Grade II listed as special interest and these listed elements of Television Centre will be retained and enhanced, including the instantly recognisable exterior view. The site has been expanded over the last 60 years and there are currently 1.6m sq ft of existing buildings dating from the 1950s-1990s, and operates as one building from a services point of view. The site is designated for employment, media/creative and residential uses in the GLA’s White City Opportunity Area Planning Framework which also envisaged the opening up of the site. The uses identified for Television Centre will complement the other regeneration sites in the White City Area.

Stanhope and the BBC will be holding a public exhibition on the outline plans at:

Reception BBC Television Centre, Wood Lane, W12
  • 5 February 2013 14.00 – 20.00 
  • 6 February 2013 10.00 – 20.00 
Wood Lane Estate Community Centre, White City Close, W12
  • 7 February 2013 16.00 – 20.00 
White City Community Centre, India Road, W12
  • 9 February 2013 10.00 – 16.00

No comments:

Post a Comment